Ordbog over udtryk i væddeløbssporten

Ordbogen vil løbende blive suppleret med nye ord.


 • A-E
 • F-J
 • K-O
 • P-T
 • U-Z
 • Æ-Å

 • A-E

  Alder: En fuldblodshests alder regnes fra den 1. januar uanset den virkelige fødselsdato.

  Aldersvægtsløb: Når hestens alder udgør grundlaget for vægtansættelsen, er det et aldersvægtsløb, også selvom der forekommer vægttillæg eller vægtlettelser. I modsætning til handicap eller salgsløb. (se disse)

  Blinkers: Er en hætte med påmonterede skyklapper, som kan være mere eller mindre lukkede. Blinkers begrænser hestens synsfelt, så den ikke kan se til siden eller bagud. Dette hjælper hvis hesten er sky, savner mod eller er alt for interesseret i sine omgivelser.

  Bly: Den vægt en hest skal bære i et løb udgøres af jockeyens egenvægt, en monteret sadel (dvs. med stigbøjler og gjord), plus ”dødvægt” bestående af et saddelunderlag med lommer (blydækken), hvori der placeres flade blystykker. Bryde ned eller Brække ned: er et udtryk for en skade, som giver halthed i større eller mindre grad. Skaden er som oftest relateret til led- eller senelidelser i lemmerne. Heste med sådanne skader kan komme til at vinde løb, men helingsprocessen er langvarig og den efterfølgende glæde ofte kort.

  Chaser: en steeple-chase hest.

  Cup: er en præmie, som ikke er udmøntet som et pengebeløb. En ”cup” kan altså godt være et fad eller en vase.

  Dansk Galop: er det nye officielle navn for ”Foreningen til den Ædle Hesteavls Fremme” – ”Danish Jockey Club”. Indstiftet i 1859 og er den øverste myndighed i Danmark vedrørende galopsport.

  Distance: Heste adskiller sig ved at kunne løbe forskellige distancer – og der satses specielt på dette gennem et målrettet avlsarbejde.

  • sprinter: en hest hvis favoritdistance er 1000-1400m.

  • miler: kommer af en engelsk mile = 1608,6m. En hest, hvis bedste distance er 1600m.

  • mellemdistanceheste udmærker sig ved 1600-2200m.

  • stayer: en hest, hvis evner kommer bedst til udtryk på 2400m og derover.

  Doping: indgivelse af medikament, der har indflydelse på en hests præstation – enten for at få den til at løbe hurtigere eller langsommere. Det er forbudt i Danmark!!

  Dødt løb: to eller flere heste løber dødt løb, når de samtidig skærer mållinien. Der kan også være dødt løb om de øvrige placeringer.

  Engelsk Fuldblod: er alle heste som kan optages i ”The English Studbook” – hvilket betyder, at begge forældre skal være optaget i denne Studbook.


  H-J

  Farver: den bluse og hue jockey’en rider med – registreret af hesteejeren.

  Forfeit: beløb (egentlig bøde) ejeren betaler for en hest, der er anmeldt til løb.

  Formtal: en hests formåen udtrykt i et tal – i Danmark ligger tallene mellem 40 og 90. I udlandet forekommer formtal helt op omkring 125. Tallet er til vejledning for handicappere og professionelle.

  Front-runner: en hest der holder af at føre løbet og bestemme farten.

  Generalhandicap: Offentliggøres af Dansk Galop før hver sæsons begyndelse. Denne inddeling af hestene søger at angive deres indbyrdes styrkeforhold udtrykt i tal.

  General Stud Book: hestenes ”adelskalender”, første gang offentliggjort i 1793.

  Gruppeløb: de bedste internationale galopløb klassificeres som løb i Gruppe1, Gruppe 2 eller Gruppe 3. klassificeringen fastsættes af The International Pattern Race Committee på basis af en vurdering af kvaliteten af de deltagende heste. Danmark har kun ét Gruppe 3 løb: Scandinavian Open Championship.

  ”Gå død”: at en hest ”går død” i et løb betyder ikke at den falder død om. Det er derimod et udtryk for, at hesten bliver træt undervejs – den kan stadig løbe til mål, men den yder en ringere præstation end det forventede.

  Hand: (egentlig en håndsbredde = fire engelske tommer = 10,16cm) en måleenhed for højde, som bruges på heste fra England. En hests højde måles i ”hands” fra jorden til toppen af rygkammen.

  Handicap: Er løb, hvor hestens vægt er ansat med den hensigt at give alle heste en lige chance – i teorien.

  Handicapper: en person som bestemmer hestenes vægt ud fra hver enkelt start – med den hensigt at få samtlige heste til at passere mål samtidig.

  Helbroder eller helsøster: en hest er helbroder til en anden hvis de har samme forældre. Halvbroder, hvis de har samme moder. Hvis de kun har faderen tilfælles omtales de ikke som søskende.

  Hurdleløb: er forhindringsløb over lette træhurdler, i modsætning til stepple-chase, som er over høje solide forhindringer. I Danmark afholdes der ikke hurdleløb for tiden.

  Juvenile: en toårig fuldblodshest


  K-O

  Kalender: Er et officielt væddeløbsorgan, der bringer oplysninger om licenser, propositioner, anmeldelser, køb og salg, løbsresultater osv.
  www.danskgalop.dk

  Klasse: har en hest ”klasse” betyder det egentlig at den er af ”klassisk” standard, hvilket vil sige at den med rimelig chance kan deltage i de ”klassiske løb” (se dette). Begrebet bruges også om en hests udseende og indenfor avl.

  Klassiske løb: Der findes kun fem løb, som alle er for 3-årige heste:

  • One Thousand Guineas (1600m) for hopper – I Danmark kaldet Mowerinaløb

  • Two Thousand Guineas (1600m)

  • Derby (2400m)

  • Oaks (2400m) for hopper

  • St.Leger (2800m)

  Listed løb: er en kategori af storløb, der er klassificeret lige under Gruppeløb ( se disse). I Danmark er der i øjeblikket kun tre Listed Races: Dansk Jockey Club Cup, Pokalløb og Copenhagen Golden Mile.

  Longe: en longe er en lang tøjle, der sættes fast i en kapsun eller med en kapsunklemme i hovedtøjet. Når hestetræneren longerer, anvendes ofte en longepisk, som er særlig lang til at holde hesten fremme og på volten.

  Målfoto: apparat, indstillet fast på ”Mållinien”, som filmer hestene når de passerer mållinien. Klampenborg indførte målfoto i 1948.

  Maiden: er en hest, der aldrig har vundet løb uanset alder og køn.

  Miler: Kommer af en engelsk mile = 1608,6m. En hest, hvis bedste distance er 1600m.

  Mowerina: er en berømt dansk hoppe (v. Scottish Chief & Stockings) født på Basnæs Gods i 1876. Man sagde, at hun var sin vægt værd i guld – hun har givet navn til det danske One Thousand Guineas.

  N.q.: non qualified, bruges om heste der står meldt til løb, hvori de ikke er startberettigede.

  Opdrætter: den person som ejer hoppen, på det tidspunkt hun foler.


  P-T

  Pace: hestens fart under væddeløb. Jockey’ens bedømmelse af pacen er en vigtig faktor i et løb.

  Paddock: (egentlig sadleplads på væddeløbsbane) - en indhegning hvor hestene paraderer og rytterne sidder op.

  Photo Finish: et så tæt opløb, så målfoto må udpege vinderen.

  Plate: er et løb, hvor præmiesummen forud er bestemt af et væddeløbsselskab.

  Produce Race: et løb hvortil hoppens afkom anmeldes før fødslen.

  Pulle: en hest puller, når den ønsker at løbe hurtigere – derimod puller en jockey hesten, når den skal løbe langsommere. At pulle hesten op betyder at standse den.

  Pseudonym: en ejerbetegnelse, der ikke umiddelbart afslører ejerens identitet – eller en betegnelse for flere ejere.

  Pønaliteter: vægttillæg for vundne præmier.

  Rails: er rækværk, der løber langs væddeløbsbanen og tydeligt markerer denne.

  Salgsløb: eller ”Claiming Race” – er løb, hvor vinderen skal udbydes til salg ved auktion til den i programmet fastsatte salgssum.

  Scratch: at trække en hest ud af løb.

  Silks: den bluse og hue jockey’en rider i – den er registreret i hesteejerens navn (se Farver).

  Sore Shines: et engelsk udtryk for ømhed og betændelsestilstand i benhinden på forbenene. Ses især hos 2-åringer i forbindelse med intensiv træning, men kan også forekomme hos ældre heste.

  Sprinter: en hest hvis favoritdistance er 1000-1400m En mellemdistancehest udmærker sig ved 1600-2200m.

  Starter: en official med ansvar for starten

  Starterens kommando: efter denne melding betragtes hesten som deltager i løbet selvom den ikke springer af. Indskud i totalisatoren tilbagebetales, hvis hesten ikke kommer understarterens kommando, men bortvises.

  Stayer: en hest, hvis evner kommer bedst til udtryk på 2200m og derover.

  Steeple-chase: er forhindringsløb med høje solide forhindringer over lang distance, i modsætning til løb over hurdler, som er lavere og løse. Disciplinen findes ikke i Danmark.

  ”Stå”: eller stå distance er et udtryk for at hesten har stayer-egenskaber.

  Sweepstake: er et løb hvis præmiesum udgøres af hesteejernes forskellige indskud. Løbet forbliver et sweepstake, selvom der bliver føjet forskellige tilskud og ærespræmier til.

  Totalisator: spilleapparatur med indskudsmodtagning, odds-udregning og gevinstudbetaling. Reguleret ved lovgivning og kræver bevilling.

  Trio-spil: en spilleform, hvor det gælder om at finde de tre første heste gennem mål i rigtig rækkefølge.

  Turf: (egentlig af oldnordisk ord for tørv) Nu betyder det græsbelagt væddeløbsbane (grønsvær).


  U-Z

  Udskrivningstal: er det tal handicapperen går ud fra, når hestens vægt bestemmes i et handicap.

  Vindercirkel: indhegning, hvor vinderen og 2. hesten sadler af og jockeyerne vejer tilbage. Hesteejere modtager blomster, ærespræmier og lign. Desuden foregår fotografering og interviews her.

  Vinderspil: spilleform, hvor det gælder om at finde løbets vinderhest.

  Voldgift: officials, der overvåger jockeys, trænere og ejere med ansvar for, at sporten holdes ærlig og redelig. Voldgiften kan deklassere og diskvalificere heste samt udstede bøder.

  Væddeløbsfarver: den bluse og hue jockey’en rider med – registreret af hesteejeren.

  Vægtbestemmelser: vægten udtrykkes i hele eller halve kilo og fastsættes i henhold til løbets proportioner.

  Vægtforstander: Officiel der er ansvarlig for korrekt ud- og tilbagevejning for jockey’en.


  Æ-Å

  Ædle Hesteavl: ”Foreningen til den Ædle Hesteavls Fremme” – ”Danish Jockey Club” nu Dansk Galop. Indstiftet i 1859 og er den øverste myndighed i Danmark vedrørende galopsport.

  Åring: en hest der er ét år gammel

  Åringsauktion: afholdes i Danmark i september måned. Auktionerne arrangeres i Dansk Galops regi og der fremstilles hvart år omkring 100 heste.Der udskrives et specielt løb for heste, som er fremstillet og handlet på auktionen – Auktionsløb.


 • Til toppen